Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийски танкер, пленен от бунтовниците, пристигна в Бенгази

Либийският танкер, за който бе съобщено, че е похитен от бунтовници, пристигна в контролираното от тях пристанище Бенгази. Танкерът получи разрешение за това от силите на НАТО, следящи за спазването на оръжейното ембарго срещу Либия в Средиземно море. Осведомени източници казаха, че вероятно либийски бунтовници са пленили край Малта танкера "Картагена", собственост на либийското правителството, и са го насочили към Бенгази.

Говорителят на НАТО полковник Ролан Лавоа каза, че силите на алианса, следящи за прилагане на оръжейното ембарго над Либия, са приветствали кораба в Средиземно море и са му разрешили да продължи към Бенгази. Морският съд принадлежи на Генералната национална морска транспортна компания на Либия, за която се смята, че е ръководена от сина на Кадафи Ханибал. Ханибал е в списъка със служители, на които са наложени санкции от ООН.

Списанието "Петролиъм икономист" писа вчера, че Картагена е бил пленен във вторник вечерта от либийски бунтовници с помощта на командоси от европейска държава. Корабът превозвал 40 000 тона петрол. Първоначално той трябвало да достави горивото в Триполи, но останал в Средиземно море, след като НАТО започна да пресича доставките на гориво по море за Кадафи през май. Изданието твърди, че бунтовниците са действали без знанието на базирания в Бенгази Национален преходен съвет.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна