Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите на Франция нямат оценка за ефекта от полицейската операция срещу ромите

Снимка: БГНЕС

Една година, след като Франция изгони от територията си български и румънски роми, властите нямат оценка за ефекта от полицейската операция. Според местните правозащитници, положението с ромите във Франция дори се е влошило.

 

На 28 юли 2010 година след нареждане на президента на Франция Никола Саркози започва полицейска акция за разрушаването на 600 ромски гета и депортирането към Румъния и България, нарушили законите на страната. Върнатите лица, според говорителка на френското вътрешно ведомство, са тръгнали доброволно срещу сума от 300 евро за възрастен и 200 евро за дете:

9530 румънски и български граждани са били върнато в техните страни. 90% от тях са получили финансова помощ за завръщането си.

52-ма български роми са се върнали. Положението с това малцинство във Франция обаче изобщо не се е подобрило, според неправителствения сектор. Ален Дома, представител на френския съюз на циганските асоциации:

Свидетели сме на засилена дискриминационна политика спрямо всички хора идващи от Източна Европа, както и срещу местните роми.

Доктор Оливия Бернар, директор на организацията „Лекари на света”:

Експортирането на европейски граждани от Румъния и България продължава, но броят им не намалява. Обикновено те са между 8000 и 10000 на година и това число не се е променило от както френският президент обяви мерките. От една година насам обаче са се влошили техните условия на живот и достъпа им до лечение.

Досега френското правителство няма политическа оценка на резултатите от антиромската кампания, дали дребната престъпност и просията са намалели и дали върнатите роми са се върнали обратно. От канцеларията на вътрешния министър заявиха за „Хоризонт”, че към момента не могат да коментират.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна