Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабикян: Борим подозренията и задкулисието не с отчаяние в къщи, а с участие във вота

Цветан Цветанов внесе в ЦИК документите на ГЕРБ за регистрация и участие в изборите за президент и вицепрезидент.
Снимка: БГНЕС

За разлика от първия ден на приемане на документи за местните избори кандидатите за президентския вот днес бяха по-активни със заявките си, защото с всяка изминала минута хората на представителите на съответните политически сили нарастваха. Първи пред Централната избирателна комисия /ЦИК/ бяха представителите на ГЕРБ.

Скандалното появяване на Юзеир Юзеиров с боксерки и вратовръзка, самият Юзеиров обясни като протест срещу потъпканите права на малцинствата. Той заяви, че е председател на инициативния комитет на кандидата за президент Али Юзеиров. Ние имаме две  политически партии, под които са се подписали 22 800 български граждани. Отказаха ни тези проекти да участват в президентските избори. Това е смешно. Мюсюлмандемократичният съюз беше забранен в България, бях осъден. Същата партия, на която аз съм председател, вече е активна в  Белгия, обясни Юзеир Юзеиров.

Все пак братята Юзеирови, под формата на инициативен комитет подадоха документите си, ЦИК ще реши дали да ги регистрира.

Според Арман Бабикян, eксперт по политически маркетинг, заявеното от политическите партии, че няма да използват в предизборната кампания външна експертна помощ, за да изчистят посланията си, не отговаря на истината. Бабикян твърди, че някои от тях намират за особено неудобно да си признаят, че не са специалисти във всичко.

Със сигурност новите, младите, раждащите се партии имат желанието, ангажимента и вдъхновението да търсят широки кръгове от поддръжници, смята Арман Бабикян. Ако ще си обявяваш кандидата за президент на 4-ти септември, очевидно не влизаш в играта по-рано, какъвто е случаят с ГЕРБ. Не е нова практиката да се играе с твърди електорати. Това винаги е от полза за партии като БСП, ДПС. Не знам защо и ГЕРБ решиха, че това е печеливша тактика за тях. Обикновено този, който е на власт, както се е случвало с НДСВ и с Иван Костов, в един момент решава, че това му върши страхотна работа. Знаете как свършваха тези експерименти, коментира Бабикян. 

Експертът подчерта, че изгода от подобно гласуване много често имат големите корпоративни кръгове в страната, които държат големите пакети от пари и влияние. Те със сигурност имат интерес по-малки групи от хора да отидат до урните, защото разходите им ще бъдат по-ниски, каза Бабикян.

По думите му хората трябва да са наясно, че методът за борба с подозренията и задкулисието не е да си стоят отчаяни вкъщи, а да се разходят за 5 минути до урните и да дадат своя глас. По този начин обезоръжават всички тези, които залагат на корпоративен, на платен вот, всички тези, които се опитват да сготвят сценария зад кулисите. Става въпрос за една активна позиция, която ефективно може да разруши тези планове. Пасивното отношение, което гласи "Всички са маскари", прави живота им по-лесен, прави конструкциите им за властта по-лесни, добави Арман Бабикян.

Той очерта два подхода за привличане на хората. Единият е истината. Може би това е един от най-големите дефицити в българската политика. Но така или иначе няма никаква по-добра оферта отколкото истината било за икономическата политика, било за националната сигурност, било за екологията, все едно за кой дял от българската политика, но истината е нещото, от което човек със сигурност знае, че няма да загуби, би могъл само да спечели, коментира експертът по политически маркетинг.

Арман Бабикян напомни и за другия лек за борба с песимизма, който обаче е по-агресивен и в нашата публична среда не се практикува, защото изглежда нахален. Но след като такива огромни масиви от обществото, по социологически данни 30 до 40 процента заявяват, че няма да гласуват, защото няма кого да изберат, видели са всички, естественият въпрос към подобни хора би трябвало да бъде Заповядай и ти. Включи се ти лично в политиката. Поведи ти отбора, поведи ти четата, създай ти проекта, продукта, предложи доброто управление, дай твоето решение. Ако другите не стават, а ти смяташ, че си по-добър, по-почтен, заповядай, теренът е отворен, препоръча Арман Бабикян.

Бабикян коментира и казуса ЛУКОЙЛ. Според него Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ в момента има два възможни изхода. Единият е най-после почтено да каже пред обществото дали има монопол в определени сектори за снабдяване с горива или пък картелно споразумение на целия пазар. Другият е -тази комисия да си подаде оставката, защото тя е един от инструментите, чрез които потребителите биват защитавани.

И все пак трябва да се види какво ще реши съдът на 31-ви август, защото не виждам основание ЛУКОЙЛ да получи разрешение да работи в досегашния си вид.  Дали ще работи с отнет лиценз е друго нещо, защото тогава ще загуби правата си на данъчен склад и със сигурност ще трябва да плаща ДДС и акциз предварително, а не да чака на пазара ние потребителите да ги заплащаме, коментира Арман Бабикян.

Още коментари по случилото се в първия ден на приемане на документи от кандидатите за президентските избори в ЦИК, както и прогнози за политическата и избирателната активност, можете да чуете в звуковите файлове с репортажа на Лили Царева и с интервюто на Катя Лещанска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна