Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левски" аут от Европа след драма в Търнава

Снимка: Архив

Футболистите на "Левски" приключиха участието си в европейските клубни турнири за този сезон, след като отстъпиха като гости пред словашкия "Спартак" /Търнава/ с 4:5 при изпълнение на дузпи в среща-реванш от третия квалификационен кръг на турнира "Лига Европа". Редовното време и продълженията завършиха както в първия мач преди седмица в София - 2:1 и общият резултат бе изравнен - 3:3. При изпълнението на дузпите Христо Йовов направи фатален пропуск, а словаците отбелязаха всичките си удари от бялата точка.

Старши-треньорът Георги Иванов направи само една промяна в титулярния състав в сравнение с първия мач на стадион "Георги Аспарухов", като на върха на атаката застана Сьорд Арс. За негова сметка на резервната скамейка остана Дарко Тасевски, а на мястото на атакуващ халф заигра Иван Цветков. Първото полувреме беше сравнително равностойно, но "Левски" имаше малко предимство в играта предвид ранния гол и спокойствието, което той внесе в редиците на "сините". Попадението за 1:0 падна в 11-та минута на мача, когато Даниел Младенов центрира отлично отляво, а Сьорд Арс се освободи в наказателното поле и засече топката с глава за втория си гол с екипа на "Левски". Голът повлия положително на играта на "Левски" и "Спартак" успя да стигне само до едно чисто положение през първата част. В 14-та минута словаците получиха пряк свободен удар в близост до десния ъгъл на наказателното поле на "Левски", а Ладислав Томачек стреля директно във вратата. Там Пламен Илиев, който очакваше центриране, остана изненадан и предпочете да успокои топката, преди да я хване пред краката на словашките нападатели.

Първите лоши новини за Георги Иванов дойдоха в 52-а минута, когато Йордан Милиев получи травма и беше заменен от Даниел Димов, който зае мястото на Сержиньо Грийн в центъра на терена. Холандецът от своя страна се оттегли в защита и объркването в редиците на "сините" даде своя резултат. Още в първата атака след подновяването на играта "Спартак" стигна до изравнителен гол, след като Томачек овладя топката около бялата точка в наказателното поле на Левски и я изпрати в горния десен ъгъл на Илиев за 1:1. Само седем минути по-късно Томачек вкара втория си гол за 2:1, с което изравни резултата от двата мача на 3:3. Той беше точен от дузпа, отсъдена за нарушение на Даниел Димов срещу звездата на словаците Мирослав Кархан. Словаците бяха по-добрият отбор на терена в оставащия близо половин час от редовното време, но не успяха да стигнат до гол, въпреки тоталното объркване в защитата на "Левски". Българите от своя страна стреляха рядко към контузения Мартин Рашка, като на два пъти Владимир Гаджев и един път Иван Цветков не успяха да уцелят вратата. Последният беше заменен в 69-та минута от юношата на Барселона - Тони Калво, който записа официален дебют със синята фланелка.

Първото продължение започна по-добре за Левски и "сините" направиха няколко добри атаки, които обаче не завършиха с опасен удар. В една от контраатаките обаче "Спартак" създаде чисто положение, но Дъстли Мулдер успя да се намеси и да изчисти топката от наказателното поле. Тя беше пратена към чакащия на върха на атаката Сьорд Арс, но Патрик Чарнота я спря с ръка. Това доведе до намеса на съдията, втори жълти и съответно червен картон за словака. "Левски" обаче не прекара дълго време с човек повече на терена и пет минути по-късно, в 102-та, Сержиньо Грийн беше изгонен с директен червен картон за удар без топка срещу Томачек.

Червеният картон наложи ново разместване в редиците на "Левски". Димов зае мястото на Грийн в центъра на защитата и словаците организираха голова атака само две минути по-късно. Кархан изведе Томачек сам срещу Илиев, нападателят преодоля българския вратар с удар, но топката срещна дясната греда на вратата на "Левски". Сините също бяха близо до гол в добавеното време на тази част, но Сьорд Арс стреля над гредата на словаците след центриране на влезлия на мястото на Даниел Младенов - Симеон Райков.

"Левски" притисна съперника си в началото на второто продължение и имаше шанс за гол след удар на Владимир Гаджев. Халфът стреля силно от далечно разстояние, Рашка не се намеси добре, но пред него нямаше футболист на "сините", който да добави топката във вратата. Второто положение на "Левски" беше създадено отново от грешка на Рашка, който не улови топката след центриране на Калво. Този път Райков стигна до нея, но крилото стреля над вратата от удобна ситуация. Това беше последната чиста ситуация в мача и двата отбора решиха победителя след изпълнение на дузпи.

Единственият пропуск за "Левски" в дузпите направи Христо Йовов, който стреля първи в решаващите удари. За "Левски" вкараха Сьорд Арс, Владимир Гаджев, Тони Калво и Симеон Райков, докато за "Спартак" точни бяха Мирослав Кархан, Любош Ханзел, Роман Прохазка, Ладислав Томачек и Марек Кашчак.

 

 

Среща-реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа между Спартак Търнава и Левски:

Спартак Търнава (Словакия) - Левски София (България) 5:4 след изпълнение на дузпи, 2:1 в редовното време и след продълженията, 0:1 на почивката

голмайстори: 0:1 Сьорд Арс 11, 1:1 Ладислав Томачек 52, 1:2 Ладислав Томачек 59-дузпа

при дузпите: 0:0 Христо Йовов-пропуск, 1:0 Мирослав Кархан, 1:1 Сьорд Арс, 2:1 Любош Ханзел, 2:2 Владимир Гаджев, 3:2 Роман Прохазка, 3:3 Тони Калво, 4:3 Ладислав Томачек, 4:4 Симеон Райков, 5:4 Марек Кашчак.

червени картони: Патрик Чарнота 97 (Спартак); Сержиньо Грийн 102 (Левски)

* Спартак Търнава продължава напред в турнира Лига Европа, след като спечели с 5:4 при дузпите. Общият резултат от двата мача е 3:3.

стадион: "Антон Малатински", 13 хиляди зрители

главен съдия: Кен Йонсен (Норвегия)

жълти картони: Ладислав Томачек, Мартин Вискочил, Иржи Кубски, Патрик Чарнота (Спартак); Дъстли Мулдер, Йордан Милиев, Ларс Рисп (Левски).

състави:

- за Спартак: Мартин Рашка, Иржи Кубски, Роман Прохазка, Мартин Вискочил (118-Петер Чвирик), Ладислав Томачек, Патрик Чарнота, Любош Ханзел, Патрик Грос, Мирослав Кархан, Марио Бичак (72-Лобомир Гоголак, 120-Радослав Сиприс), Марек Кашчак;

- за Левски: Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Орлин Старокин, Йордан Милиев (52-Даниел Димов), Ларс Рисп, Сержиньо Грийн, Христо Йовов, Даниел Младенов (100-Симеон Райков), Иван Цветков (69-Тони Калво) и Сьорд Арс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна