Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 арестувани след безредиците в Лондон

Тотнъм след безредиците
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Екипи за спешна помощ все още са по улиците на Тотнъм, северен Лондон, след като автомобили и сгради бяха запалени по време на снощните безредици. Конна полиция беше използвана за справяне с буйстващите демонстранти. Безредиците избухнаха, след като мирен протест пред полицейски участък излезе извън контрол. Протестът беше организиран от близките на Марк Дъган, който беше застрелян от полицията в четвъртък.

26 офицери от полицията са били ранени при безредиците, а двама от тях все още са в болница, съобщи лондонската полиция. Трима други човека също са пострадали. Над 40 души са били задържани и остават в ареста, каза представител на Скотланд Ярд.

Екипи на лондонската пожарна се справят с последните пожари, а говорител на службата заяви, че към момента всички пожари са под контрол.

По данни на полицията все още има изолирани случаи на престъпност, а местните жители съобщават за продължаващо плячкосване на магазини. Полицията поддържа кордон около местата, където избухна насилието, а някои жители вече оценяват щетите, нанесени върху собствеността им.

Лондонската полиция увери местните жители, че се грижи за въстановяване на спокойствието в района. Снощните събития в Тотнъм бяха абсолютно непростими, а тези бързо ескалирали нива на насилие са нещо, което местната общност в никакъв случай не може да извини и не приема. Днешният ден е за възстановяване на спокойствието. Нашите офицери работят тясно с местните полицейски екипи, нашите партньори и независими съветници, за да уверят отново хората в Тотнъм, че сме там, за да са в безопасност, каза командир Ейдриън Хенсток от лондонската полиция.

Смъртта на Марк Дъган е непростима и е обект на независимо разследване от независимата полицейска комисия за жалби, която работи в тясно сътрудничество с роднините на Дъган, така че да отговори на всички техни въпроси, допълни Хенсток.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени