Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Светът е притеснен от нова рецесия, но според българските анализатори драматичният петък на борсите и стоковите пазари в САЩ не вещае нова финансова катастрофа, отбелязва Дневник. Ако глобалното възстановяване се забави, това ще засегне страната ни, предупреждават обаче специалистите.

Понижаването на кредитния рейтинг на Съединените щати от агенция "Стандард енд Пуърс" е категоричен и недвусмислен знак за популистите у нас, включително и за президента Георги Първанов, че сега не е моментът за финансови експерименти. Това е заявил пред Труд премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира задава ли се нова финансова криза. Преди дни държавният глава прогнозира пенсионерски бунтове срещу ГЕРБ, припомня вестникът.

Бунт назрява в редиците на СДС заради завоя по отношение на подкрепата му към правителството на ГЕРБ, съобщава Монитор. Мнозина от активистите се противопоставяли на атаките срещу кабинета, предприети в синхрон с тройната коалиция.

МВР трупа нови милиони от дарения, пише Сега. Разследване на изданието е установило, че вътрешното ведомство има над 4 000 договора за дарения в цялата страна, като някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. Ведомството се готви да заведе иск срещу Константин Иванов -полицаят, изнесъл данни за даренията в министерството, съобщи самият той в предаването "Неделя 150" по БНР, отбелязват изданията Пари, Сега, Класа, Дума и Новинар. Иванов бил уведомен за намеренията на ведомството от свой колега, уточняват вестниците.

Въпреки че остана само един кандидат, процедурата за "Булгартабак" продължава, обяви шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов в интервю за БНР, цитирано от 24 часа, Сега, Стандарт и Класа. Мнението на консултанта по сделката е, че инвеститорът е изключително сериозен и може да се очаква сериозна оферта за тютюневия холдинг.

Заради новото законово изискване за поне 350 постоянни жители 950 села губят право да избират кмет наесен, е показала проверка на 24 часа в списъците на Главна дирекция ГРАО. Досега кметове си избираха селата, в които живеят постоянно поне 150 души.

Столичният общински съвет е единственият у нас, който не само не допуска граждани на заседанията си, но и забранява влизането на столичани в сградата на общината, когато в нея се провеждат сесии, пише Дума. Безпрецедентната практика не се прилага никъде в страната и е нарушение на законовите права на гражданите, отбелязва вестникът.

Търговци на роби ловят по селата ни неграмотни, но здрави българи и ги продават като бачкатори в Гърция, съобщава Стандарт. Безскрупулните посредници, прибиращи по 1000 евро на човек, се представяли за агенти на гръцки фирми и пускали обяви за работа. Отзовалите се получавали пари само в началото, след което им се отнемал шансът да се върнат в България.

Крадци и съмнителни автомонтьори си съперничат в кражбите на катализатори в автомобилите на гражданите, предупреждава Новинар. Внимавайте къде си давате колите за ремонт, защото има опасност да ви издънят катализатора и пак да го монтират, като приберат съдържащите се в него около 9 грама платина, допълва изданието.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени