Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сръбският парламент" в Северно Косово обсъжда премахването на барикадите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Парламентът на сръбските общини в Северно Косово ще обсъди днес споразумението между правителството в Прищина, представители на сръбското правителство и командващия КейФОР за уреждане на граничния контрол и снабдяването на областта.

От решението на така наречения "сръбски парламент" зависи премахването на барикадите, издигнати от местни сърби след опита на косовската полиция да завземе граничните пунктове между Северно Косово и Централна Сърбия.

В опит да накара местните сърби да приемат споразумението се включи и сръбският президент Борис Тадич, които разговаря в Белград няколко часа с кметовете на сръбските общини от Северно Косово.

Анализаторите в Белград са категорични, че документът защитава частично сърбите от Северно Косово. Тези опасения споделя и високопоставеният сръбски дипломат Борислав Стефанович, който е и основен преговарящ от страна на Белград с командващия на КейФОР германския генерал Ерхард Бюлер.

Влизането в сила на временното споразумение зависи от решението на местните сърби и техните институции. Като цяло трябва да се знае, че всички не могат да бъдат еднакво доволни. Това споразумение е като "конструктивна пауза" в решаването на кризата в Северно Косово, посочва Стефанович. 

Под натиска на Запада, властите в Прищина приеха документа, но косовският премиер Хашим Тачи успя да се наложи с искането си в споразумението да залегне като отделна точка, че ако някоя от страните го наруши, то автоматически става невалидно.

КейФОР ще контролира граничните пунктове между Северно Косово и централна Сърбия, а местните сърби трябва да премахнат барикадите.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна