Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата за 10 август

Снимка: БГНЕС
МВР направи отчаян опит да обясни удивителния скок на даренията през първата половина на 2011 г., отбелязва Сега. Вътрешното ведомство презентира редактирана версия на отчета за приходите си, според която основният спонсор на ведомството се оказва Европейският съюз. Евроексперти, цитирани от изданието, са силно изненадани от отчитането на фондовете по европейски програми като дарения или безвъзмездна помощ. Ръководството на МВР се оплита все повече в опитите си да обясни ситуацията, коментира Пари, като допълва: възелът около министерството започва да се заплита все повече, а нередностите се осветляват една след друга. Вътрешното министерство обещава да публикува списъка с дарителите си, но, на практика, в него могат да попаднат само имената на хора и фирми, които нямат нищо против да бъдат там, посочва Новинар.

В България криза няма, няма и да има, категорично твърди вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за 24 часа, което ще бъде публикувано на 11 август. Анализира се защо са скъпи разговорите по GSM, казва още Дянков. Според него се очаква горивата да поевтинеят, заради срива на цените на петрола по борсите в последните дни.

Догодина българите ще плащат повече за техически преглед на автомобила, обявява пред Труд директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков. Оскъпяването е заради въвеждането на системата за онлайн наблюдение на пуктовете за технически прегледи, която трябва да заработи до края на годината.

Глобата от КАТ да се определя според размера на заплатата или на базата на данъчна декларация, предлага шефът на управителния съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища Георги Петров, цитиран от Монитор. Целта е хората с по-сериозни доходи да плащат повече, за да има ефект от санкцията.

Държавата губи над 700 млн. лв. на година от измами с ДДС, твърди изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в интервю за Дневник. Най-големите опити за такива измами, ставали при сделки между български фирми и техни партньори в Гърция и Румъния.

БНБ отчете нови 66 милионери у нас за година, въпреки кризата, пише Класа. За поредно тримесечие данните показват нарастване на спестяванията, но не и на инвестициите.

Потребителите масово минават на евтини храни, отбелязва Дума, като цитира представители на млекопреработвателната и месната индустрия. Хората предпочитат да си купуват пресни колбаси или сухи деликатеси от по-нисък клас, както и по-евтини продукти от растителни масла.

Хиляди места в университетите останаха незаети след кандидатстудентската кампания, а за да се справят със ситуацията ВУЗ-овете чакат поправителните сесии на матурите, пише Република. Така студенти ще станат двойкаджиите, неуспели да си вземат зрелостния изпит, уточнява изданието.

Десетки българи вече се изнасят от Лондон, заради размириците в британската столица, пише Стандарт. Някои от тях се прибират в България, а други търсят подслон при приятели извън града, е съобщила за изданието наша сънародничка, живееща в Лондон.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени