Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти останаха скептици за повторно увеличение на минималната работна заплата

Снимка: Архив


Водещи икономисти приеха скептично прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков за още едно увеличение на минималната работна заплата през пролетта на 2012-та година.

Проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН демонстрира недоверие, че прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков за второ увеличение на минималната работна заплата догодина ще се сбъдне:

Това правителство демонстрира, че не е много силно в сметките. Ръстът на минималните заплати, всички вие сте запознати какви перипетии изживяхме - така ще бъде, пък иначе ще бъде, не знам си какво си. От септември се стигна до съгласие за 280 лв. Сега това изявление на финансовия министър няма как да го коментирам.

Финансистът и бивш подуправител на БНБ доц. Емил Хърсев също бе скептичен дали ще се съберат достатъчно пари в хазната, за да се стигне до повторно повишаване през 2012 година: 

Нашето правителство не е много добро в сметките. Веднага да ви кажа, че това означава, че то е едно проевропейско правителство. Европейските правителства са трагични в сметките. Миналата година ни казаха, че 110 млрд. са напълно достатъчно, за да се оправим с гръцкия проблем. Тази година ни казаха, че са сгрешили малко, а именно, че за гърците ще трябват още 160 млрд. Някой, който може да сбърка с 140% ... нормалният човек повече не си говори с него за сметки.

Единствен Кольо Парамов, подалият оставка финансов съветник на премиера Бойко Борисов и бивш ревизор на БНБ, изрази надежда, че държавно регулираният ръст на минималната заплата ще бъде средство за излизане от икономическия застой:

Трябва да се намерят някакви пари да се увеличат доходите, защото спадането на потреблението миналия и по-миналия месец, стигайки до 6%, е дамоклев меч върху цялото развитие на България.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна