Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева се оттегля от делото "Софийски имоти" в името на обективността

Шефката на СГС Владимира Янева все пак се отказа да разглежда едно от делата от аферата "Софийски имоти", по което я проверяват за конфликт на интереси.
Снимка: БГНЕС

Изненадващо председателят на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева си даде отвод от делото за дружеството Софийски имоти. Това се е случило на 21-ви юли по време на съдебната ваканция, въпреки че в разгара на скандала Янева упорито отказваше да стори това. Оттеглянето на Янева се случва повече от месец, след като стана ясно, че в продължение на една година тя не е насрочила процеса срещу бившите шефове на скандалното столично дружество, с които е подписвала сделки като пълномощник на баща си през 2002 г. и е закупила на доста добри цени два имота от въпросното дружество.

Репортерката Силвия Великова е научила, че причините за направения самоотвод били свързани с постановление, въз основа на протест на Софийската градска прокуратура по определение на Софийския апелативен съд, което било задължително за съдия-докладчика по делото. Владимира Янева се съобразила и с европейската практика при разглеждане на дела, предизвикващи голям медиен интерес и изискващи произнасянето на съдия, заемащ ръководен пост в органите на съдебната система.

Силвия Великова коментира, че отводът на Янева би трябвало да е изпратен вече във все още неработещата Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси на национално равнище, след като Висшият съдебен съвет /ВСС/ чрез своята специализирана комисия видя някакъв проблем. Когато тази комисия заработи, ще трябва да определи дали става дума за конфликт на интереси и дали може да се търси някаква отговорност на Владимира Янева.

През септември, когато ВСС се върне от ваканция, ще трябва да търси отговорност на Янева и за друго - тя е на второ място от четиримата, които са забавяли дела в наказателната колегия на СГС и срещу нея има заведено дисциплинарно производство.

Още от коментара на Силвия Великова по казуса Владимира Янева и делото срещу Софийски имоти, както и по този за ЛУКОЙЛ, Ваньо Танов и съдебната система у нас, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени