Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вулф: Краят на разделението на Германия ни изпълва с гордост

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия отбелязва мрачна годишнина - 50 години от издигането на Берлинската стена. На новооктирития мемориален комплекс сред хилядите берлинчани бяха канцлерът Ангела Меркел, кметът на Берлин, министри, писатели, културни дейци. Голяма реч произнесе федералният президент Кристиан Вулф. Той заяви, че споменът за причинените от Берлинската стена страдания кара всички хора да бъдат и днес съпричастни към тези които се борят за свобода.

Краят на разделението на Германия ни изпълва с гордост, защото не бива да забравяме, че през 1989 година стената не падна сама. Тя беше съборена от въстаналият народ, каза федералният президент Кристиан Вулф

Той изрази възхищение от смелостта на източногерманските граждани.

Днес можем със задоволство да отбележим, че това, което започнахме през 1989 година вече е повод за гордост. Обединението на Германия въпреки проблемите и трудностите беше осъществени успешно.

Кемтът на Берлин припомни в словото си за страданията, които разкъсването на естествените връзки между двете части на Берлин със стената, е причинило на берлинчани и е довело до много лични трагедии.

Федералният канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че датата 13 август ни заставя както в Германия, така и в глобален мащаб да се обявяваме твърдо и да подкрепяме свободата, демокрацията, човешките права и човешкото достойнство. Голяма част от моя живот мина под разделението на Германия и мрачната сянка на Берлинската стена, посочи Меркел и добави, че тези преживявания са оставили дълбок отпечатък както върху нейната лична съдба, така и върху съдбата на милиони германци.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени