Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите не трябва да изчакват, а да продават пшеницата сега, пишат днешните вестници, като се позовават на земеделския министър Мирослав Найденов. Според него, цените на житото ще падат въпреки заявения интерес от чужбина към реколтата у нас.

Труд цитира и председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който изразява изненада от думите на министъра. Тенденциите на пазара се сменят рязко и затова е добре всеки производител сам да реши кога да продава, твърди Христов.

Изданието пише и за протеста на собственици на земи, които блокираха Е-79 край Видин защото земите им са обработвани незаконно от фирми от Варна и Монтана. Предварително обявеното преграждане на пътя за час не се случи, защото хората отстъпиха пред аргументите на охраняващите ги полицаи.

В Пловдив ще бъде изградена интелигентна система за управление на трафика, отбелязва Труд. Ще бъде изграден център за управление, а светофарните уредби на 51 възлови кръстовища ще бъдат подменени. На осем от най-натоварените места в града ще бъдат монтирани трафик камери, а по-малките светофари ще бъдат оборудвани с броячи, датчици и сензори.

Столичната община планира да отреди 154 декара до самата площадка на Кремиковци за изграждане на високотехнологичен парк, пише 24 часа. Теренът е собственост на кметството, което има готовност да подготви канализация, ток, улици и самите модули за фирмите само за половин година. Друг високотехнологичен парк ще се строи и върху терен на БАН на гара Искър. Според кметството, изграждането вероятно ще започне през есента.

Шумен е разположен върху резервоар с геотермални води, които могат да се използват и за евтино отопление, отбелязва още вестникът. Изданието цитира кмета на града Красимир Костов, който е разговарял с хидрогеолог и специалист по басейнови анализи, които проучават минералните води от 1962 година насам.

Пълнолуние скри дългоочаквания звездопад в нощта срещу събота, пише Стандарт. Звездният поток Персеиди може да се наблюдава всяка година от 11 до 13 август, когато Земята преминава през орбитата на кометата Суифт Тътъл.

Изданието отделя две страници на фестивала Spirit of Burgas. Над 500 палатки опънаха гостите на фестивала, за да са по-близо до сцените. Основната атракция за снимки в първата вечер стана боядисана в яркозелено и жълто стара Шкода. Артистичният екип се погрижи да напълни колата с плюшени играчки, а на багажника да постави щайги с празни 3-литрови буркани за туршия, посочва вестникът.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени