Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Възстановяването на икономиката се отлага за неопределено време, пише Пари. Очакванията на всички са, че световните събития неминуемо ще доведат до спад в износа за много български предприятия, а оттам и за страната като цяло. Анализатори коментират за Дневник, че данните показват твърде бавен растеж и при тези темпове и новата глобална ситуация до края на годината икономическият ръст трудно ще достигне правителствената прогноза от 3,6%. 

Заради стабилната ни банкова система гърци влагат парите си в наши трезори, съобщи икономистът Кольо Парамов за БНР, отбелязват Монитор и Дума. Според експерта, между 700 и 800 млн. лв. от общия размер на депозитите са постъпили по тази линия.

Купувачът на "Булгартабак" се задължава да не препродава компанията за срок от 5 години - едно от условията в бъдещия приватизационен договор, които не могат да се преговарят, съобщава Труд. Друго условие е в период от 10 г. новият собственик да не променя основния предмет на дейност на "Булгартабак".

Точно 750 силно токсични химикала се изсипват в земята при добива на шистов газ, за какъвто "Шеврон" започва да прави проучвания в Добруджа, предупреждава Република. Над 650 от химикалите са канцерогени за хората и опасни замърсители на въздуха.

Нова стратегия за безопасност на пътя забранява на шофьорите да ядят, пият, пушат, гледат DVD или пишат SMS-и, пише 24 часа. Правилата, които предстои да бъдат обсъдени от правителството, предвиждат още в колите на водачи, заловени два пъти да карат пияни, да бъдат монтирани специални дрегери за алкохол. Ако апаратът покаже над 0,5 промила, двигателят изобщо няма да запали.

Ще бъде издадена заповед, с която ще бъдат забранени даренията от физически лица и частни компании за МВР, обяви вчера пред Националното радио заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, пише Класа. В заповедта ще има клауза, гарантираща прозрачност и публичност на направените дарения.

Президентът Първанов помилва за 9 години 431 престъпници, сред които такива с присъди, които се налагат обикновено за най-тежките престъпления - убийства, отвличания и въоръжени грабежи, съобщава Сега. От Министерството на правосъдието не уточняват за какви точно престъпления са попаднали в затвора помилваните, както и техните имена, отбелязва изданието.

Голи снимки на агенти от ДАНС може да изскочат от скандала с поставената тайна видеокамера във военния хотел "Шипка" в столицата, отбелязва Стандарт. При започналото преди няколо месеца разследване е разкрита втора камера в мъжката съблекалня на хотелския фитнес. Има съмнения, че сниманите може да бъдат рекетирани за фотографиите.

Броят на жалбите за трудова експлоатация на българи зад граница се увеличава, пишат Новинар и Дума, като цитират Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора пред БНР. Василева призовава хората да не се срахуват и да подават сигнали, ако станат жертва на трудова експлоатация.

Над 10 незаконни сметища са открили в Софи в рамките само на два дни представители на Дискусионния клуб за социална местна политика, пише Дума. От клуба прогнозират нова криза с боклука на столицата.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени