Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови открития на Перперикон

Снимка: БГНЕС
Два оловни печата на Константин, епископ на Ахридос - византийското име на Източните Родопи, са последните открития от Перперикон, които ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров представи пред журналисти. Тези находки обозначават мястото на една неизвестна архиепископия от Х-ХІІ век, съобщи проф. Овчаров.

Няма никакво съмнение, че тя е имала кореспонденция с манастира - епископски център на територията на Кърджали, разстоянието е само двайсетина километра, и по този начин ние виждаме комуникацията между отделните духовни и административни звена в една византийска област.

Оловните печати са особено ценни за науката, защото по думите на проф. Овчаров са своеобразни визитни картички на аристократите през средновековието, с които те са скрепвали писмата си. Николай Овчаров съобщи още, че в разгара на археологическия сезон се работи усилено върху източната част на Акропола на Перперикон. Очакванията са в следващите три години да бъде извършена консервацията и реставрацията на Акропола. Вече са осигурени 4 милиона лева за осветление и инфраструктура. До няколко дни ще бъде открита последната пътна отсечка Черноочене - Перперикон, с което изцяло ще е готова пътната инфраструктура в района.
По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна