Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известна е фирмата-поръчител на задържаните 936 мастербокса контрабандни цигари

Снимка: БГНЕС

Задържаните във вторник на пристанище Варна-Запад 936 мастербокса контрабандни цигари са част от мащабна операция, съвместно с митническите служби на други страни, каза премиерът Бойко Борисов. Той посети пристанището и на място се информира за операцията, заедно с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Според Борисов това е една от най-мащабните операции на Европейския съюз с българско участие.

Контрабандните цигари пристигнали от Дубай с кораб. Вече е известна фирмата-поръчител на доставката. По предварителни данни стойността й е близо 2 милиона лв. Танов коментира, че са предотвратени дори по-големи загуби за държавата. През 2010 г. са заловени 70 пъти повече контрабандни цигари в сравнение с 2009 г., допълни той.

Важното за държавата е, че тези цигари ще заемат пазарен дял на цигарите, които са с платен акциз. И тогава е огромна загубата... тогава вече щетата за държавата отива 5 или 6 милиона косвено.

Премиерът заяви, че е доволен от работата на митниците и обясни, че Танов и Мая Коларова, директор на митница Варна, ще проверят защо началник-смяната в митницата и неговите колеги не са подали навреме сигнал за заловената пратка. Вероятно освен дисциплинарна, ще им бъде потърсена и наказателна отговорност, каза Борисов. По повод контрабандата на цигари и нейното предотвратяване премиерът заяви:

Надявам се до края на деня да стане една от най-големите операции на Европейския съюз, провеждани по контрабандни цигари. Мисля, че крайният срок е февруари догодина, няма да допуснем и една кутия цигари да мине.

Благодарение на информационната връзка между митниците и НАП от горива тази седмица са събрани 37 млн. лв. повече спрямо предишната, отчете премиерът.

По публикацията работи: Даниела Стойнова – кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна