Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 43-тият фестивал по планински фолклор в гр. Закопане - Полша

Церемония по официалното откриване на фестивала в Закопане
Снимка: Архив

От 19 до 26 август Международният фестивал по планински фолклор отново ще посреща посланици на традиционната култура от цял свят. Това е едно дългоочаквано събитие, събрало певци, свирачи, ансамбли за автентичен и обработен фолклор, занаятчии, фолклористи, етнографи и хореографи на среща в единствената високопланинска територия в Полша.

Град Закопане е разположен в западните Високи Татри. Намира се на 90 километра от Краков. Селището е с богати фолклорни традиции и всяка година става гостоприемен домакин на фестивала с 43-годишна история, който се нарежда сред най-мащабните фолклорни събития в Европа с конкурсен характер. Общо 15 страни ще покажат националната си култура в три категории: традиционен, художествен и стилизиран фолклор, както и в конкурса за инструментални, вокални групи и индивидуални изпълнители. България ще бъде представена от възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" – гр. Котел. Наред с изложбите, литературните конкурси, семинари, грънчарски работилници, ръкоделия Закопане предлага изключителни атракции и съпътстващи прояви за туристите и гостите на курорта.

Международният фолклорен фестивал и Историческият факултет на Ягелонския университет – гр. Краков организират конференция на тема: "Традиционната култура в медиите". Доклади ще представят и фолклористите от България: доц. Крум Георгиев – хореограф, преподавател в Тракийския университет – гр. Стара Загора (член на международното жури), д-р Евгения Грънчарова – етнохореолог в Института за етнология и фолклористика с етнографки музей при БАН (асистент на журито) и Мирослав Василев – магистър по хореографска режисура, музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР. Планираната конференция дава възможност за размисъл върху проблемите на традиционната култура и опит да се опишат причините за минималната отразяване на фолклора в медиите.

Очаквайте репортажи и акценти от фестивалната атмосфера в следващи издания на "Музикална шарения".

 

По публикацията работи: Мирослав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени