Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентни мерки за сигурност при посещението на папата в Мадрид

Папа Бенедикт XVI в Испания
Снимка: ЕПА / БГНЕС

При безпрецедентни мерки за сигурност днес започна посещението на папа Бенедикт ХVІ в испанската столица. Главата на римокатолическата църква е в Мадрид за участие в световната среща на младежи католици от цял свят.

Папа Бенедикт XVI пристигна в 12 часа в четвъртък в Мадрид, за да участва в Световната младежка среща на католиците, която се провежда от 16 до 21 август в испанската столица. Той беше посрещнат от краля и кралицата на Испания, премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро и други официални лица. След пристигането си главата на римокатолическата църква се отправи към града със своя папамобил, за да поздрави чакащите го граждани.

Вечерта той ще присъства на официалната церемония по посрещането му на централния площад "Сибелис", където ще има символична среща с католически представители от пет континента.

В петък на същия площад ще се състои процесията "Виа крусис", а в събота се предвижда нощно бдение.

Очаква се папата да отпътува от Мадрид в неделя следобяд след тържествената меса, на която ще бъде обявено мястото на следващата световна младежка среща.

Освен хилядите вярващи, които подкрепят тази среща, има и множество противници, които протестират по улиците на Мадрид, защото не са съгласни с форума. Те се възмущават от огромните средства, които ще бъдат изразходени за това събитие във време на икономическа криза.

По публикацията работи: Виктория Петрунова - за БНР от Мадрид

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна