Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации в Испания срещу посещението на папа Бенедикт XVI

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 12.35 ч.

Часове преди посещението на папа Бедедикт ХVІ в Мадрид хиляди жители на испанската столица се събират в центъра на града, за да протестират. Те недоволстват, че държавата поема разходите по визитата на главата на римокатолическата църква в тежък за икономиката на Испания момент.

С разгорещена полемика започва Световната младежка среща на католиците в Мадрид. Противниците на тази среща излязоха по улиците, за да протестират срещу огромните суми, които ще се похарчат по време на събитието, което се провежда от 16 до 21 август в испанската столица. Въпреки това организаторите на най-големия католически форум гарантират, че 50-те милиона евро, които ще се изразходват на тази среща, няма да бъдат взети от данъкоплатците, а са осигурени от поклонническите такси и от дарения от големи фирми и частни лица.

Папата пристига днес на обяд в Мадрид и ще бъде посрещнат от крал Хуан Карлос и кралица София и други официални лица, след което ще направи обиколка по улиците на столицата, за да поздрави вярващите. Вечерта ще се състои официалният акт по посрещането на Бенедикт XVI, когато той ще получи символично ключовете на Мадрид. Участниците в Световната младежка среща се очаква да достигнат 2 милиона. Това е втората подобна среща в Испания. Първата се проведе в поклонническия град Сантяго де Компостела преди 22 години.

По публикацията работи: Виктория Петрунова - кореспондент на БНР в Мадрид

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна