Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Дялове от енергийните ни дружества ще бъдат пуснати на пазара, съобщава в интервю за Стандарт вицепремиерът Симеон Дянков. Става въпрос за миноритарни пакети по 20-25% от Електроенергийния системен оператор и Българския енергиен холдинг, а решението за това ще бъде факт до няколко месеца.

Само за седмица, между 9 и 16 август, правителството е договорило 600 млн. лв. по европрограмите, е съобщил за Класа министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. До края на годината ще бъдат контрактувани 65 на сто от еврофондовете, обещава той.

Трийсет и два часа без прекъсване са били принудени да останат на работните си места шивачки в Добрич, пише Дума. Били са установени четири сериозни нарушения от страна на работодателя, но работниците на оказвали съдействие на проверяващите за изясняване на случая.

След ваканцията на депутатите, "Атака" ще инициира подписка в парламента за сезиране на Конституционния съд по повод правото на Меглена Кунева да се кандидатира за президент, съобщава Дневник. Тепърва ще се търси подкрепа от останалите парламентарни групи, са заявили за вестника от формацията.

Митниците върнаха около 15 млн. лв. от незаконно събирания по-висок акциз за вносни стари мощни коли в периода 2007-2009 г., който по-късно беше обявен за незаконен, пише Сега. Очакванията бяха да бъдат върнати 120 млн. лв., но само част от ощетените си получиха надвзетите пари, отбелязва вестникът.

Да се криминализира продажбата на храни с изтекъл срок на годност или неясен произход ще предложи шефът на агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, заявява самият той в интервю за 24 часа. Предлагането на варена царевица на плажа е незаконно и ще бъде спряно, заканва се още Войнов.

За разлика от моловете, които едва оцеляват, печалбата на централните Софийски хали за 2010 г. остава висока - над 2 млн. лв., отбелязва Пари. Управителят на Халите посочва, че не кризата, а спирането на трамваите заради изграждането на метрото, се е оказал най-големият проблем за търговския обект.

За кола, ударена на паркинг, не се вика КАТ - автокаското на автомобила покрива щетата, без да е нужен протокол от Пътна полиция, отбелязва Труд. Това напомнят от Комисията за финансов надзор по повод жалба, че застраховател отказал да плати обезщетение в подобен случай.

Над 100 лв. глоба за неправилна употреба на чуждици в българския език, ако гражданин пише до официалните институции, предлага председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков, цитиран от Монитор. Санкцията трябва да важи и при официалните изказвания на политиците, смята Стоичков.

Република предупреждава за ударно нарастване на хора от провинцията, които идват да живеят в София. Тези, които не успеят да си намерят работа и дом, ставали клошари, а столицата се превръщала в рай за нерегламентиран труд.

Близо половин милион българи са алкохолици, а 300 000 души всеки ден употребяват твърди наркотици, разказва пред Новинар специалистът по зависимости Желяз Турлаков. Възрастта на посягащите към психоактивни вещества спада рязко, а 70% от зависимите са безработни, допълва Турлаков.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени