Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателни прояви по повод 20 години от опита за преврат срещу Горбачов

Снимка: Архив

В Москва са предвидени възпоменателни прояви по повод двадесетата годишнина от неуспешния опит за преврат срещу Михаил Горбачов. Видният руски дисидент и депутат Глеб Якунин прогнозира за "Хоризонт", че в Русия съществува съвсем реалната възможност за разруха:

След 20 години се страхуваме, че Държавния комитет за извънредното положение се оказа пълзяща змия, която отново е оживяла и че Народният фронт пак ще си избере главнокомандващ, който пак да обяви такова положение.

77-годишният руски дисидент и защитник на правата на човека е известен с позицията си срещу официалната руска църква и с тезата, че всички патриарси са били агенти на КГБ. Той е участик в съпротивата срещу августовския пуч в Русия.

Преди няколко месеца Михаил Горбачов предупреди, че Русия може да се сблъска с протести, подобни на "арабската пролет", ако не бъдат инициирани демократични реформи, и предупреди Владимир Путин да не издига кандидатурата си за трети мандат на президентските избори през март догодина.

На 20 август 1991 година така нареченият Комитет по извънредното положение се опита да вземе властта, за да отмени свободните избори, медийната откритост и да спре децентрализацията на власта - всичко, което се появи в бившия Съюз на съветските социалистически републики заедно с реформите на Горбачов. Пучът продължи 60 часа. В края на същата година Горбачов подаде оставка, СССР се разпадна.

"Дойче веле" съобщи преди дни, че тайни документи разкриват неприятни истини за последния президент на СССР и че ролята му по време на събитията преди 20 години и до днес е неясна. Радиото припомни, че преди години руски историк намери архивни данни, поставящи под съмнение тъй наречената "мирна роля" на Горбачов по време на разпадането на СССР. Списание "Шпигел" наскоро публикува откъси от тези документи.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна