Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарна мисия на ООН заминава за Сирия

Снимка: Архив

Хуманитарна мисия на ООН заминава за Сирия в събота, 20 август, за да определи на място ситуацията след пет месеца кръвопролития между армията и противници на режима. Мисията ще проверява твърденията за над 2 000 избити в размириците и твърденията на Дамаск, че военните операции са приключили.

Заместник-Генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Валъри Еймъс заяви, че е получила уверения от сирийските власти за пълен достъп на мисията до местата, засегнати от безредиците. Изказването й дойде часове след като лидерите на САЩ, Великобритания, Германия и Франция призоваха открито Башар Асад да сдаде властта в Сирия. Четири европейски държави обявиха, че ще настояват от Съвета за сигурност да одобри нови финансови санкции срещу страната. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви: 

Преходът към демокрация в Сирия започна. Време е за Асад да си върви

Посланикът на Асад в ООН - Башар Джафари, обвини Запада, че си служи с "лъжи", за да води "дипломатическа и хуманитарна война" срещу страната му:

Наистина е жалко да наблюдаваш тези влиятелни държави да използват Съвета (за сигурност) като инструмент, за да изпълнят своите незаконни намерения срещу Сирия и региона. Тези сили не изпитват нищо друго освен омраза срещу моята страна и моя народ," каза сирийският представител в ООН.

По публикацията работи: Добрин Йотов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени