Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телевизии в Скопие излъчиха акценти от видеоинтервю на Бойко Борисов

Снимка: БГНЕС

Няколко телевизионни канала в Скопие излъчиха акценти от видеоинтервю на премиера Бойко Борисов за БГНЕС. В него Борисов казва:

Надявам се Македония да погледне към бъдещето си по друг начин, а не да търси всеки повод за връщане към историята и да спори за нея (...)Да, историята е много важно нещо, но когато хората градят инфраструктура, когато се търси икономически растеж, да търсиш всеки повод да се връщаш в историята и да спориш за нея, надали е най-доброто, но това си е, разбира се, политика и работа на тяхното правителство. Ние винаги сме приемали Македония като най-близка, най-приятелска и искаме нейното добруване, а македонските политици са тези, които трябва да го постигнат.

Думите на премиера бяха коментирани като “ново послание от София”, свързано с процеса на “антиквизация” в Македония и издигането на голям брой нови паметници, между които и този на цар Самуил, макар да не бе споменат изрично в интервюто. Медиите в страната припомнят, че Гърция и България гледат на този процес като на “узурпиране на тяхното историческо наследство”. Телевизия АЛФА прогнозира, че тези въпроси могат да се окажат в кръга на разговорите, които според нейни източници, ще води външният министър Никола Попоски на първи септември в София. Това би било първото посещение на дипломата зад граница в качеството му на министър.

По публикацията работи: Мартин Минков – кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени