Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близкоизточният квартет: Сериозен е рискът от ескалация на конфликта в Близкия изток

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Европейският съюз, Съединените щати, Русия и ООН предупредиха за сериозен риск от ескалация на конфликта в Близкия изток. Така нареченият "квартет", който посредничи за мир между Израел и арабските му съседи, определи ситуацията около ивицата Газа от последните три дни като "неудържима".

Предупреждението на Близкоизточния квартет дойде два дни, след като палестински екстремисти атакуваха израелски цивилни край Ейлат и убиха 8 души. Израелската авиация започна бомбардировки над Ивицата Газа. Движението „Хамас” обяви край на двугодишното примирие и пое отговорност за ракетните нападения по Южен Израел. В преследването след инцидента край Ейлат в четвъртък, израелските сили прекосиха египетската граница в Синай. Под кръстосания огън загинаха петима египетски полицаи. Последваха масови антиизраелски демонстрации в Кайро. Египетските власти отзоваха посланика си от Тел Авив и обвиниха израелците в нарушение на мирния договор от 1979 г.

Египетски представители казаха неофициално, че отзоваването на посланика все още е обект на дискусии и няма никакво окончателно решение по този въпрос. Израелската държава обяви, че не е информирана за подобно отзоваване.
Египетското правителство настоява за установяването на график за съвместно разследване на инцидента, разпалил конфликта. Разследването беше предложено от Израел.
По публикацията работи: Световни агенции / Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени