Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Кадафи ще застане пред съда в Хага

Снимка: БГНЕС

Колкото по-скоро Кадафи разбере безсмислието на братоубийствената война, толкова по-малко невинни жертви ще бъдат дадени. Това казва в официално изявление премиера Бойко Борисов по повод на събитията в Либия.

Премиерът посочва, че международната общност, НАТО и Европейският съюз са направили необходимото, за да изпълнят Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и развръзката в Триполи може да настъпи всеки момент.

Бойко Борисов изтъква, че българите, много добре познават "пълното пренебрежение на Кадафи към живота на другите, включително към децата на собствения му народ". Затова се отправя призив към Преходния национален съвет и съюзните сили да увеличат усилията, за да не се даде възможност на режима да потопи в кръв Триполи, да не се допуснат хаос и кръвопролития. Българското правителство се обръща и към поддръжниците на Муамар Кадафи с призив да сложат оръжие, за да се избегне кръвопролитието.

Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици, се казва в изявлението.

Премиерът Борисов е категоричен, че България, заедно със своите съюзници, ще продължи да оказва подкрепа на либийския народ, за да може по-бързо да бъдат преодолени последиците от конфликта.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна