Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран започна да прехвърля центрофуги за обогатяване на уран

Иран започна да прехвърля центрофуги за обогатяване на уран в новия си подземен завод във Фордоу в северната част на страната, съобщи ръководителят на иранската ядрена програма Ферейдун Абаси Давани. Прехвърлянето на центрофуги от Натанз (единственият досега ирански обект за обогатяване на уран) към Фордоу е в ход, като са взети всички необходими мерки за сигурност, заяви, цитиран на сайта на държавната телевизия, Давани, който оглавява и Иранската организация за атомна енергия.

Първата серия центрофуги вече пристигна във Фордоу. Не смятаме да бързаме с прехвърлянето, тъй като трябва да спазваме съответните технически процедури, отбеляза той. Давани не уточни какъв тип са прехвърлените центрофуги, нито дали те ще произвеждат ниско- или високообогатен уран.

Иран, който доскоро разполагаше само с около 8000 центрофуги стар модел в завода си в Натанз, обяви през юли, че е започнал да инсталира там центрофуги ново поколение, способни да обогатяват уран 5-6 пъти по-бързо от досегашните.

През юни Давани каза, че под контрола на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) това лято Иран ще прехвърли дейността по обогатяване на уран до 20 процента от Натанз в новият си завод във Фордоу. Според официалните твърдения този уран е предназначен за експерименталния ядрен реактор в Техеран. Фордоу се намира близо до свещения град Кум и на около 160 км южно от Техеран.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна