Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени сражения се водят около резиденцията на Кадафи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновена в:   13:59 ч.

Ожесточени сражения се водят около комплекса, в който се намира резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи, след като опозиционерите поеха контрола над няколко столични квартала. Танкове излязоха от комплекса и започнаха да обстрелват район на града, съобщи представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс.

Муамар Кадафи се намира в Триполи и трябва да е в своята резиденция Баб ал Азизия в либийската столица, според пожелал анонимност дипломат, цитиран от Франс прес. Почти всички сгради в района бяха изравнени със земята при бомбардировки на НАТО. Предполага се обаче, че Кадафи има няколко бункера в своята резиденция. Лоялните на диктатора части контролират четири района и продължават да се сражават, заяви говорител на бунтовниците, цитиран от телевизия Ал Джазира

Синът на Муамар Кадафи е насочил своите сили към завладения от либийските бунтовници център на Триполи, предаде дубайската сателитна телевизия Ал Арабия. Хамис Кадафи командва 32-ра бригада, която е едно от най-добре въоръжените и обучени либийски военни части. Силите на Кадафи са разположили танкове близо до пристанището на Триполи и неговата резиденция в центъра на столицата.

Режимът на либийския лидер Муамар Кадафи контролира не повече от 10-15 процента от Триполи, заяви италианският външен министър Франко Фратини за телевизия Скай Ти Джи 24.

Наблюдавахме как опозицията на режима напредваше все повече през последните часове и можем да заявим, че в момента не повече от 10 до 15 процента от града е все още в ръцете на режима.



По публикацията работи: Световни агенции / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна