Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България призова Кадафи да се предаде

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България призова Муамар Кадафи да се предаде, за да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия. Последните събития в либийската столица показват ясно, че легитимният стремеж на либийците да отхвърлят един авторитарен и потиснически режим е на път да се осъществи. Това се казва в изявление на говорителя на Министерство на външните работи Весела Чернева. Народът на Либия показа истинска смелост и достойнство през последните няколко месеца, изправяйки се срещу едноличния режим на полковник Кадафи, и категорично защити правото си да живее свободно, гляси изявлението. В него МВнР призовава Кадафи да се предаде, за да се прекрати огънят и да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия. Приветства се и представената от Преходния национален съвет Конституционна декларация. Страната ни заявява категоричната си подкрепа за териториалната цялост и интегритет на Либия, подчертава в изявлението си Чернева.

На 28 юни външният министър Николай Младенов призна в Бенгази либийската опозиция за легитимен партньор без да скъса отношенията с режима в Триполи.
Днес той написа в профила си в Туитър:

Режимът на Кадафи се разпада. Диктаторите не могат вечно да се противопоставят на собствения си народ. Време е за преход и помирение.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна