Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска правна помощ за разследването срещу либийските мъчители на българските медицински сестри

 Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова прекараха 8 години в затвор в Либия
Снимка: Архив

България подготвя нова молба за правна помощ във връзка с разследването срещу либийските мъчители на българските медицински сестри. За "Хоризонт" заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов обясни, че делото, което се води срещу неизвестен извършител, е било възобновено през май:

В никакъв случай не става въпрос за незабавно изпълнение на нашата молба за правна помощ. Идеята ни е да бъдат подготвени всички документи и след нормализиране на ситуацията в Либия да бъдат изпратени. (...) Говорим за молба за правна помощ, защото това е единственият способ за събиране на годни доказателства по едно дело. На практика голяма част, ако не и всички доказателства се намират в Либия. Без изпълнението на тази молба няма как да приключим разследването в България.

Джамбазов уточни, че страната ни има информация за имената на мъчителите на медицинските ни сестри, но тя трябва да бъде потвърдена. Прокуратурата иска и документация за водено в Триполи разследване.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени