Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенописи на Захарий Зограф могат да бъдат видени до НДК

Снимка: pravoslavieto.com
Изложба от стенописи на Захарий Зограф от църквата на Великата Лавра „Свети Атанасий” на Света гора е открита за посетители. До 28-ми август на пешеходния мост до Националния дворец на културата столичани ще могат да видят уникалните сцени на твореца. Изложбата „Изобрази ся рукою Захария...1852” е в рамките на 22-рия Международен конгрес за византийски изследвания.

Макар стенописите да са от средата на 19 век, връзката между тях и международния конгрес по византинистика е много пряка, коментира Елена Генова от института за изследване на изкуствата към БАН:

Връзката е много директна, тъй като проследява културната традиция на византийското изкуство или Бизанса-Пребизанс, тоест Византия след Византия. Балканите, след падането им под османско робство, продължават да се развиват в тази традиция. Канона остава един и същ. В този канон се правят такива нововъведения през 19 век, които показват именно изграждането новите личности на новото време, към които принадлежи и самият Захари Зограф.

Изложбата е дело на фотографите Мариян Томов и Мартин Митов. Те споделиха, че първото им пътуване до Света гора се оказало неуспешно. Разрешение за заснемане на стенописите получили на втория път, каза Томов:

Реда е много важен като служби, като начин на живот. Може би ще прозвучи доста странно, но там, на Света гора, монашеският живот е много динамичен. Искахме да покажем на много повече хора наследството на Света гора, тъй като от огромния поток посетители, най-малко има българи. Дори има повече американци и англичани, отколкото българи.
По публикацията работи: Борислава Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени