Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден продължава битката за Триполи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 10:50 ч.

Трети ден продължава битката за Триполи. Както противниците, така и привържениците на Муамар Кадафи твърдят, че контролират по-голямата част от либийската столица. Самолети на НАТО подложиха на нови интензивни бомбардировки укрепената резиденция на Кадафи - Баб ал Азизия. Войските на Кадафи контролират резиденцията и са отблъснали бунтовническа колона, нахлула в Триполи от Запад, потвърди Би Би Си.

Един от синовете на Кадафи - Сеиф ал Ислам, за когото се твърдеше, че е попаднал в плен - се появи пред чуждестранните журналисти в хотел "Риксос" и обяви, че успехите на бунтовниците са западна пропаганда:

Искам да отхвърля всички слухове и лъжи. НАТО и Западът разполагат с най-модерни технологии. Те спряха телевизионните комуникации и водят електронна война чрез медиите. Успяха да вкарат в Либия банди и саботьори. Либийските мъже и жени обаче застанаха твърдо срещу тях и пречупиха гръбнака на бунтовниците.

Русия и Китай се присъединиха към страните, които призоваха силите на Кадафи да прекратят борбата.

Говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро заяви в интервю за "Хоризонт", че окончателното падане на Муамар Кадафи от власт е въпрос на часове.

Падането на г-н Кадафи е въпрос на часове, като се има предвид, че либийските бунтовници държат почти цялата територия на страната и голяма част от Триполи. Призоваваме последните луди, които още оказват съпротива рамо до рамо с Кадафи, да спрат насилието и да си дадат сметка, че историята приема свой обрат.

Обсадата на Триполи от опозиционните сили е медийна постановка, каза в предаването "Преди всички" преподавателят по геополитика Валентин Вацев. Той прогнозира, че Съветът за сигурност на ООН ще даде мандат на НАТО за сухопътна офанзива в Либия през септември. Основен интерес за овладяване на северноафриканската държава има Франция, която се готви да измести Съединените щати като лидер в Алианса, смята Вацев.

Първо изтича мандатът, даден от Обединените нации. Второ – идва един момент, когато свършват амунициите и трябва да се почива един месец, за да се продължи. Трето – общественото мнение във Франция е силно раздразнено. Много трябва да се бърза, защото ако те не свършват с някаква макар и наполовина нарисувана победа, няма да могат да подходят към Сирия, а там са големите въпроси.

По публикацията работи: Би Би Си / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени