Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийските бунтовници превзеха резиденцията на Кадафи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване в:  20:50 ч.

Либийски бунтовници влязоха в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи - Баб ал Азизия, и стрелят във въздуха от радост, предадоха световните осведомителни агенции, като се позоваха на свои кореспонденти на място. Според арабски телевизии, бунтовниците са превзели дома на Кадафи и са издигнали на него червено-черно-зеленото знаме на революцията.

По данни на западни медии, в щурма участват неколкостотин въстаници. За успешното им напредване на въстаниците допринасят и интензивните въздушни удари, нанасяни от самолети на НАТО. От комплекса вече няколко часа се издига черен дим. Стрелбата в района на Баб ал Азизия продължава, но според очевидци, бунтовници стрелят във въздуха от радост. По улиците на Триполи са излезли стотици противници на режима, които празнуват превземането на последната крепост на Кадафи.

Съдбата на либийския лидер остава неизвестна, въпреки информацията, че председателят на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов е разговарял днес по телефона с либийския лидер. Кадафи го уверил, че е в Триполи и няма намерение да напуска Либия.  

По-рано бунтовниците обявиха, че са превзели изцяло резиденцията и боевете около нея са приключили. Телевизия Ал Джазира също съобщи, че либийски бунтовници са влезли в дома на Кадафи. Взривовете, които се чуват, са от празнуването на опозицията. Бунтовниците влизат във всяка стая, за да огледат и разчистят мястото. Първоначално силите на Кадафи опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата.

Бунтовниците изглежда контролират по-голямата част от Триполи, съобщи Пентагонът и допълни, че продължава да смята, че Кадафи не е напуснал страната. Говорителят на Пентагона полковник Дейв Лопан заяви, че макар командният капацитет на силите на Кадафи да е намалял, те остават опасни. САЩ наблюдават либийските складове за химически оръжия заради опасенията на Конгреса, те може да попаднат "в лоши ръце".

Бунтовническите сили са направили пробив на първата порта на комплекса на Муамар Кадафи, съобщи по-рано телевизия ал-Арабия. Въстаниците в Източна Либия напредват към петролния терминал Рас Лануф, след като взеха под контрол крайбрежния град Агеила.

Президентът на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов съобщи, че е говорил по телефона с либийския лидер, който е заявил, че "е жив и здрав", все още се намира в Триполи и ще се бори докрай. На пресконференция в Брюксел говорителката на алианса Оана Лунджеску заяви:

За режима на Кадафи това е последната глава - те водят загубена битка(...)
НАТО и партньорите му проведоха високо ефективна кампания в подкрепа на либийския народ в рамките на мандата на Съвета за сигурност на Обединените нации.

Британската телевизия Скай Ти Ви съобщи, че над комплекса се издига пушек след въздушен удар на НАТО. Тежки сражения се чуват близо до хотела, в който са настанени чуждестранните журналисти. НАТО обяви, че "краят е близо" за  Кадафи, въпреки предизвикателното появяване на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам, за когото по-рано бе съобщено, че е задържан от бунтовниците.

Ал-Джазира излъчи кадри на изстрелване на снаряди и издигащ се над града пушек. Подновени са боевете в западните квартали на либийската столица съобщи телевизия Скай нюз. От вчерашното ликуване, когато в града влязоха бунтовниците, на практика не е останала и следа, каза кореспондентът на телевизията.  През изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават в града, съобщи Би Би Си. В резултат главният площад отново е под контрола на правителството.

Международната организация по миграцията отложи спасителна мисия за евакуирането на 300 чужденци от Триполи заради сраженията в либийската столица.

Международният наказателен съд отрече да е получавал официално потвърждение от съвета на либийските бунтовници, че Сейф ал-Ислам Кадафи е заловен. Арестът бе обявен от бунтовниците в понеделник. В сряда обаче синът на Муамар Кадафи се срещна с чуждестранни медии в Триполи, с което повдигна въпроса за доверието към въстаниците.

Военната кампания на НАТО в Либия ще продължи до установяването на пълна сигурност, заяви турският външен министър Ахмед Давутоглу на специална пресконференция в Бенгази.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени