Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорите по делото срещу Строс-Кан поискаха от съда да снеме обвинението

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Прокурорите по делото срещу бившия директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан поискаха от съда да снеме обвинението срещу него в сексуално посегателство срещу хотелска камериерка.

Говорител на Манхатънския районен прокурор изрази съмнение, че камериерката Нафисату Диало е казала истината. Според внесените снощи в съда документи Диало дала пред следователите и членовете на голямото жури лъжливи показания за факти от своя живот, за миналото си и за срещата си със Строс-Кан. Решението на съда по искането на прокуратурата се очаква по-късно днес. Междувременно адвокатът на Нафисату Диало - Кенет Томсън, обвини прокуратурата в отказ от правосъдие.

Районният прокурор на Манхатън Сайръс Венс отказа правото на една жена да получи справедливост по случай с изнасилване. Той не само обърна гръб на тази невинна жертва, но и на юридическите, медицинските и другите материални доказателства по случая.

Адвокат Кенет Томсън е поискал от съда да отстрани от делото прокурор Венс и да назначи друг обвинител.

Този съдебен процес навлиза в нов етап. Разбираме, че това решение още не е потвърдено от съда. Това трябва да стане днес. Определено сме удовлетворени на този етап, но повече не мога да кажа. Това коментира пред „Хоризонт” говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Припомняме, че аферата в хотела в Ню Йорк принуди Строс-Кан да напусне поста си начело на МВФ и постави под въпрос кандидатурата му за президентските избори във Франция догодина.

По публикацията работи: Световни агенции / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени