Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция подкрепя усилията на Преходния съвет на Либия

Турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети днес Бенгази, считан за бастион на либийските бунтовници. Турското правителство натовари Давутоглу с тази задача, в качеството му и на ръководител на международната контактна група за Либия.

Визитата има смисъла на подкрепа от турска страна на усилията на Националния преходен съвет на Либия в момент, когато настъпва краят на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Давутоглу ще разговаря с ръководството на либийския Национален преходен съвет.

Нашата подкрепа се базира на стремежа да бъдат изпълнени желанията на либийския народ, като не се допусне разпокъсване и хаос в страната, каза Давутоглу.

Той съобщи още, че в телефонни разговори с външните министри на страните от контактната група за Либия са се договори в края на теза седмица да се проведе в Истанбул среща на политическите директори на групата.

Либийските дипломатически представителства в Анкара и в Истанбул преминаха в ръцете на привържениците на либийската опозиция. Вчера те влязоха в посолството в Анкара, свалиха националното либийско знаме, заличиха държавните символи и издигнаха знамето на бунтовническите сили, разкъсаха и тъпкаха с крака портретите на Муамар Кадафи. В либийското консулство в Истанбул също издигнаха знамето на бунтовниците. Някои от консулските служители скандираха "Кадафи падна. Да живее нова Либия".
По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна