Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийски емигранти у нас призоваха за бързото изправяне на Кадафи пред съда

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Група либийски емигранти у нас призоваха за бързото изправяне на Муамар Кадафи пред съда и заявиха, че са готови да се върнат в Либия, за да работят за изграждането на новата република.

Най-важното е полк. Кадафи да бъде изправен пред съда, заявиха петимата либийци, които от години постоянно пребивават в България. Д-р Махмуд Крема, лекар в болница в Пловдив, очаква скоро избори и нова конституция в Либия:

Вчера след телефонни разговори с наши приятели и роднини пред техните домове и човекът казва:„За първи път виждам въоръжен човек с човешко отношение”. Те са ги приели с прегръдки. Нещата са много стабилни в Триполи и във всички освободени градове. Надяваме се вече, че е въпрос на часове да се определи и новата държава.

Някои от присъстващите бяха участници в бунта пред либийското посолство в София преди месец. Лажди Инайли обясни, че след началото на революцията е бил заплашван и следен:

От началото, когато беше първата демонстрация, като слязохме пред посолството, хората на Кадафи все още не знаеха дали ще падне или не и затова работиха към него и пращаха снимки срещу нас.

Българите, които все още имат близки в Либия могат да се свържат с тях, защото почти са възстановени двата прекъснати мобилни оператори, според д-р Крема, който допълни:

В тези събития от шест месеца насам, за първи път е възстановен интернета. С всеки ваш близък, който се намира в Либия и на територията на Триполи, спокойно можете да се свържете чрез интернет.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени