Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Наблюдаваме смъртната присъда на режима на Кадафи

Уилям Хейг
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският външен министър Уилям Хейг призова полковник Муамар Кадафи и силите, които все още са лоялни към него, да спрат бойните действия. По думите на Хейг има ясно и решително отхвърляне на режима на Кадафи от народа на Либия, а режимът е изгубил контрол над по-голямата част от столицата Триполи и страната.

Наблюдаваме смъртната присъда на режима на Кадафи в Либия. Време е полковник Кадафи да спре да прави измамни изявления и да признае, че това е станало, че контролът над страната няма да бъде върнат. Той би трябвало да казва на все по-малко оставащите му бойци да се оттеглят, каза Хейг в Лондон.

Миналата нощ в аудизапис, излъчен по кувейтската телевизия Ал Рай, Муамар Кадафи призова жителите на Триполи да прочистят либийската столица от бунтовниците. Точното местоположение на Кадафи все още не е ясно. Според бунтовниците той се крие някъде в южната част на Триполи и те провеждат операция по залавянето му.

Пред Хоризонт началникът на отбраната в Българската армия генерал Симеон Симеонов коментира, че в НАТО вече се обсъжда бъдещето на Либия след Кадафи:

Важното е тази държава да тръгне по един нов път- демократичен. Целият западен свят е насочен към тази страна на развитие на нещата. Друг е въпросът обаче как ще тръгнат нещата, отчитайки опозиционните сили, които се борят срещу Кадафи. По линия на външната политика се прави всичко възможно Либия да тръгне по най-добрия път на развитие.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени