Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триполи под обстрел

Снимка: БТА

Последно обновяване: 11:40 ч.

Две мощни експлозии, вероятно от въздушен удар, се чуха в Триполи рано тази сутрин, докато самолет на НАТО прелиташе над либийската столица. Изстрели и взривове отекваха от време навреме в Триполи почти през цялата нощ.

Въстаниците още не са прогонили от града всички сили, верни на режима на Кадафи, посочва Франс прес. Снощи въстаниците поеха контрола върху главната квартира на Муамар Кадафи в Триполи, с което нанесоха тежък удар на разклатения режим, но либийският ръководител, все още е неоткриваем, Кадафи заяви снощи, че е напуснал комплекса "по тактически съображения", напомня агенцията.

В аудиозапис, излъчен по кувейтската телевизия Ал Рай, Муамар Кадафи призова жителите на Триполи да прочистят либийската столица от бунтовниците. Кадафи добави, че "дискретно" излязъл за кратко навън, без да бъде видян от хората и не усетил столицата да е в опасност.

Либийските бунтовници затегнаха и хватката си около родния град на Кадафи -Сирт. Сирт, както и град Шеба в западната част на страната, са сочени като вероятни убежища в Либия за Муамар Кадафи.

Руският президент Дмитрий Медведев призова Кадафи и бунтовниците да започнат преговори. Той заяви също, че Русия ще обмисли дали да установи официални отношения с либийските бунтовници, ако те могат да обединят страната.

Френският президент Никола Саркози съобщи, че в разговор с американския президент Барак Обама са постигнали съгласие въздушните удари на НАТО срещу силите на Кадафи да продължат, докато той не сложи оръжие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун свиква в петък среща за следвоенното развитие на Либия, съобщи негов говорител.

Генералният секретар покани лидерите на Арабската лига, Африканския съюз, Европейския съюз, Организацията Ислямска конференция на среща в Ню Йорк в петък, 26 август. Ще бъдат обсъдени начините, по които международната общност може да помогне в развитието на Либия след конфликта.

Махмуд Джибрил, заместник-председател на Преходния национален съвет, обяви, че днес в столицата на Катар - Доха, ще има международна среща за оказване на спешна хуманитарна помощ на либийския народ в периода на Рамазана, който свършва в края на август. Ще участват представители на Франция, Великобритания, Италия, Турция, страната-домакин Катар и Обединените арабски емирства. Общата стойност на помощта е 2 милиарда и 500 милиона долара. САЩ работят по деблокирането на милиард и половина долара либийски авоари. Турция ще предостави 300 млн. долара, съобщи турският външен министър Ахмед Давутоглу.

По инициатива на Турция в четвъртък Истанбул ще бъде домакин на международна конференция,посветена на бъдещето на Либия. На нея ще присъстват външните министри на страните-членки на Контактната група за Либия, висши представители от ООН, Нато, ЕС, Арабската лига и Организацията Ислямска конференция. А представителите на либийската опозиция ще присъстват в качеството си на законни представители на либийския народ. Възстановяването на Либия след падането на режима на Кадафи, структурата на новото правителство, осигуряване на финансови източници и други теми са включени в дневния ред.

Турският премиер Реджеп Ердоган призова турците през тези дни да отправят своите молитви за пълната победа на либийския народ.

Вярвам, че нашите либийски братя единоверци ще посрещнат в мир и единство наближаващия свещен мюсюлмански празник Рамазан байрам.

Турският премиер предупреди, че всички диктаторски режими, като този в Сирия на първо място, ще ги сполети съдбата на Кадафи. Ще се удавят в кръвта, която проливат сега,каза Ердоган.

По повод обявения арест на най-известния от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам, който обаче се оказа на свобода, Махмуд Джибрил поясни, че новината е била от полза за бунта, без бунтовниците да са планирали това.

По публикацията работи: Световните агенции / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна