Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО отрече да дава информация на либийските бунтовници

Андерс Фог Расмусен
Снимка: ЕПА / БГНЕС

В интервю за Би Би Си генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че операцията на НАТО в Либия ще продължи, докато има опасност за живота на цивилните жители на страната. 

Факт е, че режимът падна. Все още има някои места на съпротива и те все още представляват опасност за цивилните. НАТО ще продължи операцията си толкова, колкото е необходимо, за да гарантира, че няма опасност за цивилните, каза за Би Би Си Андерс Фог Расмусен.

Генералният секретар каза още, че НАТО упражнява своите операции от въздуха и по море с цел да прилага мандата на ООН за предпазване на цивилните в Либия от атаки. Муамар Кадафи или други лица от обкръжението му не са легитимни мишени на операцията на НАТО, подчерта Расмусен, но призна, че е трудно да има край на насилието над цивилни в Либия, докато полковникът е на власт или претендира, че е на власт.

НАТО няма за мишена Муамар Кадафи и не се координира с либийските бунтовници, съобщи малко по-късно и говорител на НАТО.

Нито един отделен индивид не е мишена..., независимо дали става дума за Кадафи или за някой друг, заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску за Франс прес. Тя добави, че НАТО прилага мандатът на ООН за защита на цивилното либийски население от атаки.

Изявлението идва, след като британският министър на отбраната Лиъм Фокс обяви сутринта, че алиансът помага с разузнавателна информация за залавянето на полковник Кадафи.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна