Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия размразява 350 млн. евро за либийските бунтовници

Махмуд Джибрил и Силвио Берлускони в Милано
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италия е започнала да размразява либийски активи в италиански банки на стойност 350 милиона евро като първа стъпка към по-широка кампания за размразяване на всички либийски средства. Това заяви италианският премиер Силвио Берлускони на пресконференция в Милано с премиера на Преходния национален съвет на либийските бунтовници Махмуд Джибрил.

В същото време се очаква италианският енергиен концерн "ЕНИ", който е най-големият чуждестранен петролен оператор в Либия, да подпише споразумение за доставяне на "голямо количество" газ и петрол без заплащане за непосредствените нужди на либийците. Споразумението вероятно ще бъде подписано в понеделник в Бенгази, обясни още Берлускони, цитиран от Ройтерс.

На пресконференцията Джибрил предупреди, че липсата на пари за плащане на заплати ще доведе до дестабилизация на администрацията в Либия.

Малко по-късно следобед турският външен министър Ахмет Давутоглу призова ООН да вземе спешни мерки за размразяване на либийските активи. Давутоглу говори в началото на среща в Истанбул на Контактната група за Либия, която ще обсъди бъдещето на джамахирията, съобщава Франс прес.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна