Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната контактна група за Либия заседава в Истанбул

Снимка: Нихал Йозерган

Международната контактна група за Либия се събра в Истанбул, за да обсъди нова „пътна карта” за преходния период след края на „ерата Кадафи". На срещата на ниво политически директори участват представители на ЕС, САЩ, НАТО, Арабската лига и Африканския съюз.

В словото си при откриването външният министър на Турция Ахмет Давутоглу приветства победата в Триполи на силите, водени от Националния преходен съвет. Дипломатът определи събитията като "преломен исторически момент не само за Либия, а и за целия район на Близкия изток и Северна Африка". „Очакваме новият либийски национален флаг да бъде издигнат в ООН” – каза той и обеща Турция и международната общност да помогнат всячески на Мустафа Абдул Джалил, който „доказа с действията си, че може да бъде надежден и сигурен партньор за възстановителния период на страната”.

Давутоглу заяви, че Либия е пример за очакваните демократични промени на съседните народи и техните лидери и призова Съвета за сигурност на световната организация да предприеме необходимите стъпки за осигуряването на неотложните финансови нужди на Преходния национален съвет. За тази цел е необходимо авоарите на стария режим да бъдат прехвърлени на новото управление, изтъкна той.  Давутоглу припомни, че Анкара е отпуснала кредит от 200 млн. долара, а през юли, след признаването на новото ръководство за легитимно, е дала и субсидия от 100 млн. долара.

Турският дипломат призова либийците да забравят отмъщението и да постигнат национално съгласие, за което всички групи трябва да участват в новия политически процес за интегритета на страната.

През новия период в отношенията си с Либия Турция ще продължи да оказва икономическа, политическа и административна подкрепа. Към момента тя е поела ангажимента за формирането на новата полицейска организация и обучението на кадрите й.

Основните теми в дневния ред на Контактната група, която продължава „при закрити врати” са ролята на НАТО, сигурността, набирането на спешни финансови помощи и приемането на план за действие, който ще координира общите действия на международната общност за Либия.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна