Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози призоваха МОСВ да контролира по-отговорно засетите площи

Рапица
Снимка: БГНЕС

Еколози настояха да има изисквания за информиране на хората, че консумираните от тях млечни и месни продукти са от животни, хранени с генно модифицирани организми. Природозащитниците призоваха Министерството на околната среда и водите да контролира по-отговорно засадените площи. Eкспертът по пчеларство Илия Цонев коментира работата на контролните органи:

Цялата 2010-а година лабораторията умишлено не извърши никакви изпитвания, защото страната беше засята с рапица с много съмнителни качества - във формата на дърво. Рапицата расте като едно растение, а тази беше разклонена като дървета. Вредата от ГМО се извършва на принципа на оценка на риска, а трябва да се извършва на принципа на предпазливост. Това са два принципно различни подхода и в нашия закон, за съжаление, е залегнала оценка на риска. 

Марияна Христова от Коалиция за земята добави, че в резултат на ГМО в храните, 36 % от българите са с вторичен стерлитет.

Ние вече наблюдаваме един огромен бум на ин-витро, защото храната не е само ГМО, тя е и още един куп други неестествени за природната ни същност съдържания - вътре добавени химикали и така нататък.

Еколозите настоявха да се насърчава производството на екопродукти у нас, защото е по-здравословно и по-безопасно за околната среда.

По публикацията работи: Борислава Славова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна