Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рединг e доволна от действията на Франция към ромите

Снимка: БГНЕС

Една година след споровете между Европейската комисия и Франция за изгонването на румънски и български роми, еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че Франция е приела всички законови промени, изисквани от комисията, за да се гарантира спазването на европейската директива за свободното движение. Така се слага точка на спора, започнал през лятото на 2010 г. между френските власти и еврокомисаря по правосъдието.

Възмутена от изгонването на роми, които са граждани на ЕС от Франция и връщането им в техните страни, Рединг без колебание го сравни с епизоди от Втората световна война и си навлече гнева на редица френски лидери. В крайна сметка Франция се съгласи да промени своя национален закон, за да спази европейските правила за връщане на европейски граждани на ЕС в страните им и така избягва откриване на процедура срещу страната за дискриминация.

В условия на икономическа криза е възможно някои страни от ЕС да се изкушат да въведат дискриминационни мерки срещу граждани на ЕС и членове на семействата им. Европейската директива предлага достатъчно гаранции, че упражняването от гражданите на ЕС на правото на свободно движение няма да се превърне в прекалено голямо бреме за бюджета на страните-членки, напомни Рединг.

Според ЕК 16 страни от ЕС, сред които е и Франция, спазват европейския закон за свободното движение, а 10 страни, между които са Германия, Испания и Великобритания, трябва да внесат още промени в националните си закони, за да ги хармонизират с европейското право. Ако не го сторят могат да бъдат изправени пред съда на ЕС.

По публикацията работи: Филип Данчев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна