Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Минималната работна заплата може да стане 290 лв. през 2012 г.

Снимка: БГНЕС

Синдикатите и работодателите трябва да направят всичко възможно, до 15 септември сме им дали срок, да договорят механизъм за определянето на минималната работна заплата. Това заяви в предаването „От петък до петък” социалният министър Тотю Младенов. Според него ако има ръст на производителността на труда, е възможно държавата да си позволи още малко увеличение на минималната работна заплата следващата година – до 290 лв.

На базата на увеличението на минималната работна заплата от 1 септември тази година в редица браншове синдикатите и работодателите договориха по-добри възнаграждения. Освен това, вече започна договарянето на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели в отделните браншове за следващата година и след 13 септември те ще бъдат в МТСП, за да се договорят окончателно минималните осигурителни прагове за 2012 г., които да залегнат в бюджета за следващата година, както на държавното обществено осигуряване, така и на републиканския бюджет, коментира още Младенов.

Социалният министър припомни, че миналата година в системата са направени съкращения от близо 7%. Оптимизирани са и структурите както в Агенцията по социално подпомагане, така и в Агенцията по заетостта. На тази база смятам, че трябва да се повишат леко заплатите на социалните работници в двете агенции, тъй като те са доста изостанали през годините. Смятам, че ще намерим вътрешен ресурс, с който да направим това през следващата година, добави той.

Приоритет за социалния министър за следващата година ще е заетостта. Надявам се, че в следващите години ще има ръст на производителността на труда и това ще даде възможност и за по-високи доходи.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев се съгласи с мнението на Тотю Младенов, че основният проблем е заетостта. В годините на кризата – от 2008 до 2011 г., заетите у нас по трудов договор са намалели с над 300 000. За съжаление тази тенденция не е пречупена. Всички параметри, които характеризират пазара на труда, се влошават на годишна база. Можем да твърдим, че излизаме от кризата, когато на пазара на труда се пречупят тенденциите.
Велев отчете, че през същите тези три години средното възнаграждение у нас е нараснало чувствително – от 550 на 690 лв. Ръстът на доходите ще дойде от ръста на производителността, категоричен е той.
Васил Велев посочи и друга притеснителна тенденция, а именно, че спадът на заетите в частния сектор е по-голям от този в бюджетната сфера.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна