Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 8 души загинаха, след като ураганът Айрийн премина през 3 щата

Стихията ще достигне Ню Йорк в 19 ч. българско време
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена в:    12:22 ч.

Най-малко 8 души загинаха, след като ураганът Айрийн премина през Северна Каролина, Вирджиния и Флорида. Сред тях беше и 11-годишно момче, затиснато от паднало дърво. Без електричество останаха 1 800 000 души по източното крайбрежие. Около 300 000 бяха приканени да се евакуират от ниско разположените райони на Ню Йорк. Кметът Майкъл Блумбърг заяви, че онези, които не са успели да се евакуират, трябва да останат по местата си до преминаването на бурята.

Периферията на урагана най-накрая ни достигна. Очаква се условията разко да се влошат. Нека повторя още веднъж. Времето за евакуация приключи. Всички трябва да се приберат по домовете си и да останат там докато времето се подобри

Стихията донесе проливни дъждове и силен вятър в Голямата ябълка. На 370 000 души, включително в районите край Уолстрийт и на Кони Айлънд, които са застрашени от наводнения, бе наредено да се евакуират. Спрени бяха метрото, автобусите и фериботът на Стейтън Айлънд. Очаква се окото на бурята да стигне града в 19 ч. българско време. Според офицаилни представители, най-голямата опасност не е от дъждовете, а от заливане заради високите вълни на океана.

Заради Айрин бяха отменени над 8 000 полета. Американските власти обявиха извънредно положение в Северна Каробина, Мериленд, Вирджиния, Делауеър, Ню Джърси, Ню Йорк и Кънектикът.На близо 2 милиона души, половината от които в Ню Джърси, беше наредено да напуснат домовете си.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна