Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Целите на учението „Бдителен страж 2011” са постигнати

Снимка: БГНЕС
Държавата не е абдикирала, но се дистанцира от търговските отношения между частните фирми, строили американския лагер на военния полигон "Ново село" - по тях трябва да се произнесе съдът. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов, който заедно с посланика на САЩ Джеймс Уорлик и главния секретар на МВР Калин Георгиев наблюдава съвместното българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж 2011”.

Министър Ангелов коментира, че целите на учението са постигнати и такива съвместни обучения трябва да се провеждат ежегодно.

Току що говорих с представителите на военната полиция от националната гвардия на Тенеси и те изказаха много ласкави думи за подготовката на военните полицаи и на специалните полицейски сили от МВР.

23 български строителни фирми водят арбитражни дела с главния изпълнител на недоразплатеното строителство на американския лагер на Ново село. Според тях, германската фирма "Билфингер Бергер" им дължи четири милиона и двеста хиляди лева.

Те имат нашата подкрепа дотолкова, доколкото не се касае за интереси, възникнали въз основа на конкретен договор. Вижте, трябва да се плати или не трябва да се плати - това не е нито работа на Министерството на отбраната, нито работа, смятам, и на посолството на САЩ. Въпреки това направихме всичко възможно, може би шест или седем срещи, при всяка среща с представителя на посолството и с представители на европейското командване, сме поставяли въпроса, че трябва тези взаимоотношения да бъдат решени. За мен проблемът е от правно-частен характер. Искам да кажа, че новият договор, който са сключили, нямам оплаквания от нито една българска фирма.

Американският посланик Джеймс Уорлик изрази надежда, че българските работници ще си получат напълно заслужените пари.

По публикацията работи: Щиляна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна