Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ: ОДС да подкрепи кандидатурата на Прошков за кмет на София

Снимка: БГНЕС
ДСБ ще приемат разширение на Синята коалиция, само ако ОДС подкрепи Прошко Прошков и оттегли Стефан Софиянски като кандидат-кмет на столицата. ДСБ ще останат верни на споразумението за предварителните избори. За тях обаче не е ясна функцията на коалицията ОДС на изборите през 2011 г. - дали е да се раздели, или да се обедини дясното пространство.

Обединение на десните партии според Демократи за силна България означава подкрепа за Румен Христов на президентските избори и за Прошко Прошков на местните. В това е категоричен председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.

Ще приемем Синя коалиция плюс, само ако ОДС подкрепи Прошко Прошков и оттегли Стефан Софиянски. Ако ОДС играе срещу Прошков в София, не само че се нарушава споразумението и искането за регистрация става практически невъзможно, но за ДСБ всякакво разширение на Синята коалиция за в бъдеще на следващите парламентарни избори, ще бъде невъзможно.

Въпреки водените преговори СДС не са успели да убедят ОДС, че и кандидатурата за кмет на София трябва да е една. СДС обаче застават твърдо зад кандидата на ДСБ Прошко Прошков, заяви председателят на предизборния щаб Борис Марков.

Няма как да бъдат поставени условия пред каквото и да било обединение, когато тръгваме да го правим за десните избиратели. Нашето желание е категорично - единственият кандидат на десницата в София да бъде Прошко Прошков, но ние нямаме методи и похвати да спрем кандидатирането на господин Софиянски.
По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени