Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-годишно момиче се удави край Созопол

Снимка: Архив

Последно обновяване: 15:20 ч.

Момиче от Крумовград се е удавило край скалите в Созопол. Сигналът подали свидетели на инцидента. 15-годишните Мирослава Янева от Кърджали и съученичката й Едит Симеонова от Крумовград били съборени от вълна от скалите, докато се снимали за спомен. Мирослава била извадена с помощта на граждани. Другото дете обаче не е успяло да изплува.

При пристигането на катера на Гражданска защита Едит не е давала признаци на живот. Осмокласничките почивали в база в Китен. В Созопол пристигнали в неделя на образователна екскурзия. При инцидента с огромната вълна е имало и други техни съученици, но те са успели бързо да излязат на брега.

Децата са преминали заграждението на скалите, за да се снимат. Това разказа пред "Хоризонт" директорът на Езиковата гимназия в Кърджали Йорданка Чавдарова. 37 деца от училището са били на лагер в Приморско, но тъй като през последните 3 дни е имало червен флаг и не е можело да се ходи на плаж, учителите са решили групата да посети Созопол.

Тръгнахме из уличките да разглеждаме и към археологическия музей. Част от децата пожелаха да отидат да си купят сувенири. Всъщност тази група от момичета са тръгнали към края на полуострова, където има заведение. Слезли са към скалите на площадка и са решили да си направят снимки след заграждението. Три от тях са били в момента на скалата, едното е снимало и вълната ги помита. Друго дете, което е било с тях, се опитва да помогне, издърпва едното, притичват се от заведението, но за съжаление едното от децата загива. Вината, как да я търси - ние сме виновни като ръководители дотолкова, че няма как постоянно да сме с тях, но какво да ви кажа, и да ги инструктираме, когато има да става, не знам.

Министърът на образованието Сергей Игнатов отправи своите съболезнования:

От името на екипа на министерството изказвам съболезнования на трагично загиналото момиче Едит Симеонова. Наистина нелеп инцидент, защото децата са били на лагер, отиват да се снимат на една от скалите. На скалата са били директор и заместник-директор, учители. Около 40 човека са се наредили, а идва една вълна и помита пет. Четири деца са спасени. Едното обаче с раница на гърба е било завлечено към дъното.

По публикацията работи: Ирина Радева - кор. на БТА в Бургас за БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени