Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джалил даде ултиматум до събота на поддръжниците на Кадафи

Снимка: www.chacha.com

Последно обновяане: 18:06

Поддръжниците на Муамар Кадафи в Сирт и другите градове имат срок до края на празненствата за приключване на Рамазана да сложат оръжия. Това заяви на пресконференция в Бенгази председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил.

Ние желаем влизането в Сирт, централните южните райони да стане по възможно най-мирен начин, за да избегнем проливането на кръв и разрушенията. Призоваваме старйшините в тези градове да се координират за тази цел. Ще им дадем възможност да сторят това до края на празниците. Ако няма индикации, че това ще стане по мирен път, от събота нататък ще дейстаме решително с военни средства за слагане край на тази ситуация.

По думите на Джалил с представители на градовете се водят преговори за мирното им предаване. Той каза още че съветът се е договорил със западните държави, че в Либия не е необходимо да бъдат изпращани миротворци.

Междувременно охранител на един от синовете на  Кадафи съобщи, че либийският лидер е бил в Триполи до миналия петък, след което е заминал за град Сабха в пустинната южна част на страната. Сабха, заедно със Сирт, са две от малкото населени места в страната, които са още под контрола на силите на режима.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна