Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция чества два празника: Националния празник на победата и свещения Рамазан Байрам

Снимка: Архив

Турция днес отбелязва два големи празника: Националния празник на победата и свещения мюсюлмански Рамазан Байрам.

Празникът на победата е професионален празник на турските въоръжени сили. На този ден преди 89 години турската армия, предвождана от Мустафа Кемал Ататюрк, разгромява гръцката армия и постига най-голямата си победа в борбата за независимост на Турция. Традиционно той се чества с масови паради и пищни приеми. Тази година те са отменени в знак на уважение към паметта на десетките войнишки жертви, които загинаха от терористичните удари на кюрдската работническа партия ПКК, съобщиха от генералния щаб.

Празникът на победата тази година съвпадна с първия ден на свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Наричан още Шекер Байрам, празникът започна рано сутринта с традиционната тържествена молитва намаз, която се извършва в около 70 000 джамии. След това има традиционна размяна на поздравления и пожелания, ядат се сладки неща, правят се и дарения на бедните.

Тази година Рамазан Байрам преминава под знака на кампанията за събиране на помощи за бедстващите в Сомалия. Мнозина даряват задъжителната за байрама лепта в помощ на сомалийския народ. Досега са събрани над 150 млн. долара.

Президентът Абдуллах Гюл в поздравление по случай Рамазан Байрам подчерта, че кампаниите в помощ на сомалийския народ са вдъхнали надежди на нуждаещите се по целия свят. Дните до края на тази седмица са официални празници в Турция.

По публикацията работи: Нахиде Дениз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна