Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Трайков не е съгласен с условията на сделката за "Булгартабак"

Обновена в 20:30 ч.
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 20:30 ч.

Агенцията по приватизация обяви, че "БТ Инвест" Австрия е спечелила конкурса за продажбата на целия държавен дял на "Булгартабак Холдинг". Приватизационният договор трябва да бъде подписан до 15 дни.

"БТ Инвест" Австрия остана единственият купувач в конкурса след отказа на световния гигант "Бритиш Американ Табако". В началото на седмицата фирмата, зад която стоят руски капитали, предложи 100,1 млн. евро за българския холдинг, инвестиции за 7 млн. лева в продължение на две години и предложение за изкупуване на 5000 тона български тютюн със задължителен срок от 5 години.

Следващите 15 дни купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасяне на проектодоговора в надзорния съвет. Именно Надзорният съвет на Агенцията по приватизация трябва да одобри окончателно сделката. От Агенцията опровергаха твърдението за запорирани акции на "Булгартабак Холдинг" или на дъщерни дружества, подлежащи на приватизация.

Директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов опроверга в Народното събрание информацията, че Русия е завела иск към сделката и че предявява претенции за 49 % от акциите на дружеството.

Към този момент няма заведено такова дело, към агенция за приватизация не са предявени такива претенции в тази процедура. В информационния меморандум и във виртуалната зала (...) абсолютно всички, които са искали да участват и тези, които участваха видяха, че е имало през времето такива претенции, но ние имаме становище на министерство на външните работи, че те не са основателни, тъй като до днешен ден те не са доказани с документи.

БСП поиска да бъде спряна приватизацията на дружеството. Според бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, зад сделката стоят икономически кръгове в България:

Доволни, разбира се, ще бъдат новите купувачи на "Булгартабак". Под шапката на една от най-големите руски банки се опитват да скрият имената си, но и днешните информации за изявления от руска страна сами опровергават твърденията, че зад приватизацията на "Булгартабак" стои руската държава. Напротив! Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България, които са достатъчно ясно определени преди доста време. Това надбягване с един кон просто трябва да бъде прекратено.

На среща с тютюнопроизводители в Златoград министърът на финансите Симеон Дянков коментира, че ако се стигне до сделка, ще има съживяване на дейността на Булгартабак:

Обикновено, когато влезе нов инвеститор, те водят много по-агресивна политика за запазване или за разширяване на пазарен дял, и в България и навън. От тази гледна точка аз по-скоро бих очаквал да има известно съживяване на дейността на „Булгартабак” от гледна точка на изкупуване на българския пазар

Руският инвеститор „ВТБ Капитал”, който стои зад приватизацията на „Булгартабак”, разглежда сделката като първа крачка по пътя за развитие на своя бизнес на българския пазар. Това посочи за БНР българинът Атанас Бостанджиев, който Ръководи лондонският офис на „ВТБ Капитал” и отговаря за инвестициите на банката в Европа. Той обясни покупката на „Булгартабак холдинг” със стремежа за разшираване на бизнеса, включително към нови пазари в Източна и Централна Европа.

В края на работния ден министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков сe срещна  с ръководствата на "Булгартабак Холдинг" и на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. След двучасовата среща той заяви, че отива на среща при премиера Бойко Борисов, за да обсъдят приватизацията. Министърът не е съгласен с условията на сделката, научи репортер на Хоризонт. Той отправил остри критики към директора на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Упреците били свързани с това, че от продажната цена на холдинга не са извадени част от активите на Булгартабак като готова продукция и тютюни. Тези активи са на стойност около 140 млн лева. Трайков не е съгласен и с това, Надзорният съвет на Агенцията да одобри сделката.

Синдикатите приготвят протестен митинг срещу приватизацията на холдинга в петък .

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени