Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обиски са извършени в офисите на "Бритиш петролиум" в Москва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руски съдия-изпълнители са обискирали офисите в Москва на търговски отдел на британската петролна компания "Бритиш петролиум" (BP). Източници от фирмата са заявили за Ройтерс, че на по-голямата част от персонала им е било казано да не идват на работа.

Казаха ни да напуснем офиса и да работим от вкъщи, заявил източник от компанията.

Съдия-изпълнителите потвърдиха извършването на обиските, но не съобщиха причината за тях. Акцията се случва ден, след като руската държавна компания за производство на суров петрол "Роснефт" и американската компания "ЕксонМобил" подписаха споразумение да разработват арктически офшорни петролни полета. Сделката беше сключена след провала на споразумението между "Роснефт" и "Бритиш петролиум" за работа по същите петролни полета.

Претъсването е свързано със съдебен иск, повдигнат от миноритарните акционери в "ТНК-БП" заради проваления опит на "Бритиш петролиум" да работи с "Роснефт". Това е заявил за Ройтерс адвокат на миноритарните акционери.

Руските сили за сигурност претърсиха централата на "Бритиш петролиум" в Москва и през 2008 г., когато нейни сътрудници, работили в "ТНК-БП" (TNK-BP) бяха обвинени в промишлен шпионаж. "Бритиш петролиум" притежава 50 процента от "ТНК-БП".

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна